Predstavljanje programa kandidata HDSSB-a za župana OBŽ Karla Šatvara u Belom Manastiru

Potpredsjednik HDSSB-a i kandidat za župana Karlo Šatvar danas je boravio u Belom Manastiru gdje je s kandidatkinjom za zamjenicu župana Jadrankom Sabljak predstavljao program svog tima. Šatvar je istaknuo da je ravnomjeran razvoj svih dijelova Županije ono na čemu se temelji njegov program. 
Svaki dio ima svoje specifičnosti i potencijale, a njegov je zadatak svima osigurati dostupnost jednakih uvjeta i mogućnosti za razvoj i život u skladu s potrebama novog doba. Istaknuo je da se HDSSB još od 2005. godine zalaže za teritorijalni preustroj Republike Hrvatske jer je postojeći sustav područne / regionalne uprave je neodrživ, te je potrebno okrupnjavanje županija koje treba pratiti fiskalna i upravna decentralizacija. Prioritet broj jedan je pokrenuti gospodarstvo i vratiti poljoprivredu i stočarsku proizvodnju u naša sela. Ono što je potrebno je ponovno omogućiti malim proizvođačima da mogu živjeti od svoga rada i taj segment treba poticati, veliki se i sami snađu. Poljoprivrednu proizvodnju treba osuvremeniti i konkretno u Baranji vratiti nazad proizvodnju povrća po kojoj je Branja bila nadaleko poznata i baranjski proizvod bio uvijek tražena roba i danas je još uvijek tako, samo što je sve manji broj ljudi koji od ove proizvodnje mogu živjeti, a to se treba promijeniti. S plasmanom treba početi u lokalnoj sredini i plasirati domaće proizvode u vrtićima i školama u našoj županiji, poticajima omogućiti plasman domaćeg proizvoda korištenjem suvremenih tehnologija kao što je „web shop“, ali u prvom redu treba raditi na udruživanju proizvođača kako bi lakše doprli do šireg tržišta jer imamo kvalitetan i konkurentan proizvod, ali pojedinačni mali proizvođač ne može proizvesti dovoljnu količinu koja će omogućiti da se taj naš kvalitetan proizvod probije na šire tržište. 
Šatvar je istaknuo i da će veliku pozornost posvetiti poduzetnicima i obrtnicima u Osječko-baranjskoj županiji jer jedino oni mogu jamčiti razvoj Županije.
- Na računu Osječko-baranjske županije oročeno je tridesetak milijuna kuna. Smatram kako je te novce potrebno uložiti isključivo u gospodarstvo, odnosno pomoći poduzetnicima i obrtnicima. Jedino takvo ulaganje jamči višestruku korist za sve stanovnike Osječko-baranjske županije - ističe Šatvar.
 
 
Važna stavka na kojoj treba obratiti veliku pozornost je i obrazovanje. Ono što je zabrinjavajuće je stalni pad broja učenika pa danas na području Županije ima 25% manje učenika u odnosu na 2006. Osječko-baranjska županija kao financijski stabilna županija može, u suradnji s općinama i gradovima, osigurat besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih škola i na taj način pokušati spriječiti negativne trendove pomažući roditeljima koji su preopterećeni troškovima života danas,  rekao je Šatvar. Ono što je bitno ističe je osuvremeniti nastavu i u prvom redu ulagati u bolju opremljenost škola jer što vrijede nove zgrade ako su prazne, a učenici u školama u našim selima nemaju uvjete za stjecanje znanja i vještina iz područja novih tehnologija, nemaju uvjeta za provođenje nastave npr. tehničke kulture u sklopu koje mogu steći vrlo vrijedna znanja i razviti vještine koje će im biti od koristi u daljnjem životu.
 
Još jedna važna stavka programa je i razvoj kontinentalnog turizma. Cijela naša županija ima izuzetan potencijal za razvoj zdravstvenog, rekreativnog, vjerskog turizma uz brojne kulturne i sportske manifestacije trebamo biti lider kontinentalnog turizma sa svojim prirodnim potencijalima, kulturnom materijalnom i nematerijalnom baštinom i eno-gastronomskom ponudom. Ono što je potrebno je više se boriti za velika sportska i kulturna događanja kao što je Tour of Croatia, a ne smijemo dozvoliti da nas zaobilaze kao što se to dogodilo sa Europskim rukometnim prvenstvom. Između ostaloga jedna od aktivnosti na kojoj treba raditi je i promovirati Slavoniju i Baranju kao destinaciju za učeničke i studentske ekskurzije.  
 
VIŠE NA:
   
 

<<  Veljača 2018  >>
 Pon  Uto  Sri  Čet  Pet  Sub  Ned 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

hdssb youtube
zasto smo se borili 2
branimirglavasmojaborba