2. krug sučeljavanja Glasa Slavonije za gradonačelnika Osijeka

Drugi krug sučeljavanja u organizaciji Glasa Slavonije g. Vrkić je jednostavno propustio.
U ovom krugu jedna od tema bili su i biciklisti koji su zadnjih godina muku mučili u gradu Osijeku te bili primorani birati između nesigurne vožnje na prometnim cestama s brojnim motornim vozilima i tramvajskim prometom ili plaćati kazne ili odustati od bicikliranja.
U zadnje četiri godine ne samo da g. Vrkić nije izgradio niti kilometar biciklističkih staza, već je i suzio biciklističku mrežu u gradu umjesto da ju širi. Raspravljalo se i o turizmu.  Ovaj sektor je u prošle četiri godine bio u potpunosti zapostavljen i nitko se u gradu nije bavio njime. Turizam je grana koja nudi brojne mogućnosti i Osijek bi trebao biti glavni generator cjelokupne turističke ponude cijele regije. Treba sustavno raditi na umrežavanju, na strategiji turističkog razvoja i poticati proaktivno turističku ponudu. Osijek treba iskoristiti okruženje pogodno za razvoj ruralnog turizma i sustavno raditi na promidžbi grada i okolice i turističkih potencijala.
 
Razvijati kulturnu ponudu, konferencijski turizam, zdravstveni i rekreativni turizam, moto i ciklo turizam, vikend turizam, itd. Ima potencijala za različite skupine od obitelji, preko zaposlenih, studenata do umirovljenika. Potencijal postoji samo ga treba iskoristiti i uložiti više napora u razvoj ovoga sektora kako bi građani imali koristi, a ne dopustiti da se u Hrvatskoj događa Europsko rukometno prvenstvo, a Osijek bude izostavljen iz cijele priče, a za to je odgovorna gradska vlast koja jednostavno nije marila, koja je bila indolentna. Neki od konkretnih problema su da npr. u Tvrđi turisti koji šetaju iz autobusa i kruzera nemaju niti jedan štand sa suvenirima. Osijek se kao turistička destinacija uopće nigdje ne promovira. Mi smo ti koji se moramo potruditi ostaviti dobar dojam na turistu i potruditi se da mu naš grad ostane u lijepom sjećanju i da se poželi ovamo vratiti. Prema izvješćima turisti se u Osijeku ne zadržavaju dugo i to je nešto na čemu treba raditi, treba unaprijediti ponudu turističkih sadržaja, ali odmah u ovome trenutku treba prilagoditi ponudu u gradu u skladu s trenutnim potrebama, a to znači da ako znamo da nam se turisti ne zadržavaju dugo, treba im ponuditi sve na dohvat ruke. Po pitanju kulture može se reći da su velike promjene u resoru kulture nužne i hitne, svima nam je to jasno već i iz same činjenice da je g. Vrkić ulazne prostorije kultne galerije HDLU dao jednoj političkoj stranci na korištenje, a multimedijsku dvoranu za sportske aktivnosti, što nam pokazuje kako je kultura u protekle četiri godine bila tretirana u Gradu. O svome gradu želimo govoriti s ponosom, kaže Vulin.
 
Trenutno niti jedna kulturna ustanova u Osijeku nije samoodrživa i predstavlja financijski uteg Gradu, a sve to je u prvom redu posljedica lošeg upravljanja. HNK u Osijeku jedino je Hrvatsko narodno kazalište koje se ne financira iz državnog proračuna. naravno da je gospodarstvo i otvaranje radnih mjesta prioritet broj jedan, ali i sektoru kulture i turizma možemo pristupiti kao generatoru prihoda, ali potrebno je stvari dobro posložiti i pristupati kulturi. Kultura pruža brojne mogućnosti, ali ih treba znati kapitalizirati.  Jedna od tema o kojima se puno priča je IT sektor i naravno da je cilj brendirati Osijek kao Silicijsku dolinu, a tu treba proraditi triple helix sustav, treba razviti potrebnu infrastrukturu i stvoriti konkurentnu radnu snagu. Ništa od toga nije nemoguće, ništa nije nerealno, ali treba odlučiti i raditi na tome. Jedna od važnih stavki gdje treba biti realan i konkretan je socijalna osjetljivost koja treba biti usmjerena uspostavljanje socijalne ravnoteže. Gradonačelnik ne može povećati mirovine, ali može osigurati besplatan javni gradski prijevoz te jeftiniju vodu i odvoz otpada umirovljenicima s najnižim mirovinama, može omogućiti besplatne vrtiće i besplatne udžbenike za one najpotrebitije te provesti niz drugih socijalno pravednih i realno provedivih mjera.
 
 
Potrebno je iskoristiti sredstva gradskoga proračuna za potpore gospodarstvenicima i gospodarstvenike staviti u fokus kako bi im se stvarali uvjeti za širenje proizvodnje i otvaranje radnih mjesta jer bez radnih mjesta ljudi nemaju razloga niti ostajati u gradu, a još manje se imaju razloga vračati. No, ono što treba biti cilj je Osijek grad jednakih prilika za sve, grad sretnog i ugodnog življenja i trebamo težiti tome da socijalna samoposluga u iduće četiri godine bude nepotrebna. Danas se mora naći novca kako bi pomogli našim sugrađanima s krpanjem svojih kućnih proračuna i koji spajaju kraj s krajem. Svaki čovjek treba imati mogućnost osigurati svojoj obitelji ne samo zadovoljenje osnovnih egzistencijalnih potreba, odnosno stanovanje, hranu i osnovnu odjeću, već ima pravo i na ljetovanje, osigurati svojim ukućanima internet koji danas nije nikakav luksuz već potreba i sl. Gradonačelnik mora osigurati potpore za one građane koji žive u siromaštvu ili na rubu siromaštva. Svi imaju pravo na dostojanstven život, na gradonačelniku je da osigura mjere potpore za ugrožene skupine i bez obzira što neki tvrde u gradskom proračunu ima prostora za takve mjere, treba samo spriječiti da novac iz gradske blagajne besciljno curi na sve strane, taj novac mora biti stavljen u službu građana, u poboljšanje kvalitete života u gradu, u stvaranje infrastrukture koja će doprinijeti razvoju grada. Ono što je evidentno i s čime se svi slažu je da Osijek mora bolje od ovoga što živi zadnje četiri godine, da mora ući u novo doba i ići u korak s novim dobom. Osijek ima potencijal i resurse samo ih treba znati iskoristiti.  
 
Više na: 
   

<<  Veljača 2018  >>
 Pon  Uto  Sri  Čet  Pet  Sub  Ned 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
262728    

In order to view this object you need Flash Player 9+ support!

Get Adobe Flash player

Powered by RS Web Solutions

hdssb youtube
zasto smo se borili 2
branimirglavasmojaborba